زندگی روزمره ما طوری با فناوری گره خورده است که گاهی حتی متوجه آن نمیشویم. بسیاری از کارهای که امروزه از طریق گوشی هوشمند و اپلیکیشنهای گوناگون و تنها با یک اشاره قابل انجاماند، مرهون تخصص و سالها تلاش گروهی است که همواره بر لبه فناوری حرکت کردهاند. برای درک تاثیر فناوری بر زندگی ما، باید مروری داشته باشیم بر فناوری هایی که به صورت روزانه از آنها استفاده میکنیم.
حملونقل عمومی
در بسیاری از شهرهای بزرگ دنیا حملونقل عمومی تا حد زیادی متکی به قطارهای درونشهری است. تعداد زیاد قطارهای درونشهری و خطوط ریلی، مدیریت آن را به کاری دشوار تبدیل میکند. بسیاری از این شهرها مانند هنگکنگ، این مشکل را با سپردن مدیریت خطوط درونشهری به هوش مصنوعی حل کرده است. هوش مصنوعی برنامه حرکت قطارها رو طوری تنظیم میکند که مسافران در سریعترین زمان ممکن به مقصد خود برسند.
نقشه هوشمند نیز جزیی از تجربه شهری روزانه ما به شمار میرود. به کمک نقشههای هوشمند مسافران و شهروندان میتوانند بهترین مسیر را برای رسیدن به مقصد مورد نظر پیدا کرده و در زمان خود صرفهجویی کنند.
گوشیهای همراه
گوشیهای هوشمند خود یک فناوری پیشرفته محسوب میشوند. اما داخل همین گوشیهای هوشمند نیز فناوریهای متعددی به کار گرفته شده تا تجربه بهتری ارائه دهند. از فناوریهای بیومتریک مانند تشخیص چهره و اثر انگشت که برای باز کردن قفل گوشی به کار میروند گرفته، تا ارائهدهندههای خدمات ایمیل که از یادگیری ماشین برای دستهبندی و تگگذاری خودکار ایمیلها استفاده میکنند، یا اپلیکیشنهای بانکی که از APIها برای تبادل داده و تعامل با سیستم های دیگر بهره میبرند، روزانه ما را بدون آن که متوجه شویم درگیر فناوریهای گوناگونی میکند.
اینترنت
یکی از بزرگترین اختراعات بشر، و از جمله فناوریهایی که دنیا را به معنی واقعی متحول کرده است، اینترنت است. از زمان اولین پیامی که بر بستر اینترنت فرستاده شده تا اکنون که بخش بزرگی از دنیا متکی به آن است، راه درازی طی شده است. ما از صبح که پیام های خودمان را در گوشی چک میکنیم، تا زمانی که سر کار جلسه آنلاین برگزار میکنیم، تا عصر که در شبکههای اجتماعی وقت میگذرانیم همواره در حال استفاده از اینترنت هستیم. در واقع اینترنت مانند یک موج نامریی همواره در اطراف ما در حال حرکت است.
پرداخت
صنعت پرداخت یکی از نمونههای اصلی تاثیر فناوری بر زندگی ما به شمار میرود. پرداخت به صورت عمومی یک موضوع خستهکننده به نظر میرسد، اما در واقعیت فناوری صنعت پرداخت را نیز دچار تحول های شگرفی کرده است. زمانی برای پرداخت هزینه کالا یا خدمات باید به صورت مستقیم با ارائهدهنده یا تامینکننده ارتباط برقرار میکردید، و برای پرداختهای خرد نیز پول نقد را به صورت دستی به مغازهدار تحویل میدادید. اما اکنون پرداخت با کد QR، پرداخت بدون تماس، پرداخت با درگاه، پرداخت با دایرکت دبیت و پرداخت به صورت تعبیهشده تنها بخشی از نوآوریهاییاند که به وسیله فناوریها ممکن شدهاند.
برای مثال پرداخت با کد QR در آسیا و به ویژه چین محبوبیت زیادی کسب کرده که آغازگر این موج شرکت علیپی بوده است. در ژاپن نیز پرداخت با کد QR از محبوبیت بالایی برخوردار است، به طوری که امسال و تا کنون ۶۸ درصد پرداختها از طریق کد QR انجام شده است. پرداخت با کد QR اولین بار در سال ۱۹۹۴ توسط یک شرکت ژاپنی و برای رهگیری قطعات خودرو در خط تولید اختراع شده است. اما پس از طی سالها، کد QR پا را فراتر از رهگیری قطعات خودرو گذشته و وارد بازی پرداخت شده است.
نمونه دیگر موفقیت چشمگیر UPI (مخفف عبارت Unified Payments Interface) است که به طرز چشمگیری فراگیری مالی در هند را افزایش داده و مرزهای نوآوری در پرداخت را بار دیگر جابهجا کرده است.
نخهای نامریی
تمام این فناوریها، در کنار هزاران فناوری دیگر اطراف ما، مانند نخهای نامریی بخشهای مختلف زندگی ما را به یکدیگر پیوند داده و به کمک میکنند تا زندگی خودمان را مدیریت کنیم. بسیاری از این فناوریها نیز جزیی جدانشدنی از تجربه زندگی روزمره ما به شمار میروند که زندگی بدون آنها، تقریبا غیر ممکن و تاثیر آنها بر زندگی ما انکارناشدنی است. اما آینده چه فناوریهایی برای ما در چنته دارد؟ قرار است چه نخهایی به این نخهای نامریی اضافه شود؟