پادیوم بلاگ
استارتاپ

معرفی استارتاپ‌های بانکی ایران

یاسمن عیسایی
بانکی و مالی ، تکنولوژی

امروزه و در عصر علم و تکنولوژی، رفتن به سمت استارتاپ‌های بانکی دیگر یک انتخاب نیست بلکه یک ضرورت است و تمامی بانک‌ها باید به سوی همکاری با این دست فناوری‌های مالی حرکت کنند. در همین دوران است که نقش فین‌تک‌ها بیش از پیش به چشم می‌آید. (فناوری‌هایی که در قالب خدمات مالی بروز می‌کنند).
برای مطالعه بیشتر درباره‌ی فین‌تک‌ها بهتر است این مقاله را از دست ندهید.

در سال‌های اخیر شرکت‌های خصوصی در حوزه‌ی استارتاپ فین‌تک رشد قابل توجه‌ای داشته‌اند و در حال حاضر در حال رقابت با شرکت‌ها و نهادهای دولتی هستند با این وجود باز هم سرمایه‌گذاران این حوزه همواره در حال جذب ایده‌های جذاب و کارآفرینان خلاق هستند.

نقش مهم نئوبانک‌ها

بانک‌های چالشگر یا همان نئوبانک‌ها در حقیقت شرکت‌های فین‌تکی هستند که ابزارهای ساده‌سازی بانکداری آنلاین همچون اپلیکیشن‌ها، نرم‌افزارها و سایر فناوری‌ها را ارائه می‌دهند. نئوبانک‌ها قصد دارند تا در آینده‌ای نزدیک به بازیگران نقش اول صنعت خدمات مالی کلان تبدیل شوند.
دلیل جذب افراد به سمت سیستم نئوبانک‌ها و کوچ کردن از نظام سنتی بانکداری واضح است.

  •  افتتاح حساب آنلاین، ساده و بی‌دردسر بدون نیاز به صرف زمان و هزینه‌‌های رفت‌ و آمد
  • عدم نیاز به حداقل موجودی برای مبلغ سپرده 
  • نرخ کارمزد بسیار پایین‌تر از بانک‌های سنتی
  • بالا بودن نرخ بهره و درصد سود سالیانه 
  • هزینه‌های پایین‌تر عملیات بانکی

به عنوان مثال «ویپاد» یک نوع نئوبانک موفق در ایران است که به تازگی فعالیت خود را آغاز کرده است. استفاده و بهره بردن از خدمات ویپاد بدان معنا است که شما مشتری ویپاد هستید. بلوبانک نیز نمونه‌ی دیگری از نئوبانک‌‌ در ایران است.
بنابراین اگر نیاز به فضایی امن برای برداشت، پرداخت و انتقال اعتبار خود دارید، ویپاد خیال شما را از این بابت راحت می کند.در خارج از ایران نیز نمونه‌های موفق زیادی وجود دارند به عنوان مثال از نئوبانک‌های برتر ایالات متحده می‌توان به N26، Sofi، Nubank، Chima، Revolut ،Monzo، Dave، MoneyLion و Current اشاره کرد.
 مونزو، رِوُلوت، استرلینگ و مونیز نیز برخی از برترین نئوبانک‌های جهان، در بریتانیا هستند.
مشکلی که در سیستم نئوبانک‌ها وجود دارد عدم دریافت وام است. (شما در این سیستم شما تنها امکان برداشت، پرداخت و انتقال اعتبار را خواهید داشت). که برای حل این مشکل لندتک‌ها وارد میدان شدند.

تیر خلاصی به‌نام «لندتک‌»

 لندتک که از دو واژه lend و technology که به معنای قرض دادن و فناوری گرفته شده است، در واقع نوعی پلتفرم دیجیتال برای جذب سرمایه به منظور انجام کار (وام) می‌باشد. در واقع لندتک‌ها زیرمجموعه‌ای از فین‌تک‌ها هستند. در این سیستم سعی شده است که بدون دخالت انسان و تنها با کمک گرفتن از الگوریتم‌های هوش‌مصنوعی در بستر اینترنت روند سخت و طاقت‌فرسای وام‌دهی سنتی تسهیل پیدا کند. لندتک‌ها در انواع وام‌ها همچون وام مسکن، خودرو یا خرید کالا، شیوه‌ای جدید به وجود آورده‌اند. 
از جمله شرکت‌های لندتک در جهان می‌توان شرکت‌های ‌‌SALT Lending، OppLoans و Bond Street را نام برد.
تا اینجای کار با مفهوم فین‌تک، نئوبانک و لنتک‌ها آشنا شدیم حال قرار است تا در این مطلب به معرفی استارتاپ‌های حوزه‌ی بانکی در ایران که در حال طی مراحل رشد و بلوغ خود هستند، بپردازیم.

استارتاپ‌های بانکی ایران

پادیوم، چیزی فراتر از یک استارتاپ بانکی ساده

اولین استارتاپ پادیوم است! خدمات دیجیتال پادیوم و بازارچه API آن، شامل طیف وسیعی از APIها است که زمینه آغاز فعالیت کسب‌‌و‌‌کارهای دیجیتال را فراهم می‌کند.
در واقع بازارچه API پادیوم، یک پلتفرم دو سویه برای تسهیل برقراری ارتباط میان ارائه‌کننده‌ها و دریافت‌کننده‌های API است. ارائه‌دهندگان API در پادیوم این امکان را دارند تا APIهای خود را در فضایی کاملا رقابتی و شفاف قرار داده تا دریافت‌کنندگان هم با بررسی و مقایسه خدمات شرکت‌ها گوناگون، بتوانند APIهای مورد نیازشان را به آسانی دریافت کنند. تنوع APIهای پادیوم موجب شده تا این بازارچه طیف وسیعی از APIها در حوزه‌های مالی و بانکداری (حساب دیجیتال، خدمات کارت به کارت، برداشت مستقیم و…)، خدمات کاربردی (شارژ تلفن همراه، شارژ اینترنت، سیستم‌های احراز هویت، عملیات حساب کاربری و…)، خدمات پرداخت (پرداخت قبض، تسهیم وجه و…)، نهادها و سازمان‌ها (خدمات شهرداری مشهد، حمل‌ونقل، ترافیک و…)، بیمه، بورس، نقشه و مسیریابی (نقشه‌ نشان)، گردشگری، پزشکی و سلامت و غیره را پوشش دهد. این خدمات متنوع می‌توانند بسیاری از نیازهای کسب‌ و‌کارها را برآورده کرده و در جهت رشد و توسعه آن‌ها در کنارشان باشد. کسب ‌و‌ کار شما هم در هر حوزه‌ای که باشد، این امکان را دارید تا API مورد نظر خود را از پادیوم دریافت کنید.
کارشناسان و پشتیبانان پادیوم همواره آماده هستند تا شما را راهنمایی کنند و توسعه‌دهندگان در صورت بروز هرگونه مشکل می‌توانند به‌راحتی با آن‌ها ارتباط برقرار کنند و هیچ‌گونه نیازی به ارتباط یا پیگیری از طریق سازمان‌های دیگر نخواهد بود.
شماره تلفن: ۰۲۱۸۹۵۱۸۹۸۹

آسان‌پرداخت

شرکت آسان‌پرداخت پرشین در سال ۱۳۸۸ توسط حامد منصوری تاسیس شد. به طور خلاصه کار اصلی این استارتاپ در واقع  فعالیت در سیستم‌های پرداخت الکترونیکی داده‌ها می‌باشد.
شرکت آسان پرداخت با هدف گسترش و تسهیل خدمات پرداخت الکترونیک و همچنین اجزای مختلف سیستم بر پایه «مقررات ناظر بر ارائه‌دهندگان خدمات پرداخت» اداره نظام پرداخت بانک مرکزی طراحی شده است.

هف‌هشتاد

هف‌هشتاد یکی از آشناترین استارتاپ‌های حوزه بانکی و پرداخت است. ارائه خدمات پرداخت بر روی بستر موبایل به کمک کارت‌های بانکی عضو شتاب از جمله وظایف استارتاپ هف‌هشتاد است. شما برای استفاده از این سرویس نیاز به نصب هیچ‌گونه نرم‌افزار و یا گوشی با تکنولوژی خاصی ندارید و به صورت کاملا رایگان در اقصی نقاط ایران می‌توانید به راحتی از سامانه سرویس #۷۸۰* استفاده کنید. این استارتاپ در سال ۱۳۹۳ توسط سید حمیدرضا قاسمی متولد شد.

جیرینگ

استارتاپ بعدی جیرینگ است. شرکت پرداخت اول کیش که با نام تجاری جیرینگ شناخته می‌شود، با هدف ارائه خدمات مالی و پرداخت بر بستر تلفن‌های همراه مشترکین همراه اول، فعالیت می‌کند.  در حال حاضر این استارتاپ بانکی از طریق درگاه‌های پرداخت کیف پول، کارت‌بانکی (شبکه شاپرک) و حساب بانکی (شبکه شتاب)، خدمات مالی و پرداخت بر بستر تلفن همراه را ارائه می‌دهد. جیرینگ در سال ۱۳۸۹ توسط مهرداد خطیبی کلید خورد.

ساده‌پرداخت

پرداخت و بروزرسانی قبض، خرید شارژ، پرداخت بیمه، کمک به موسسات خیریه، برآورده شدن نیازهای روزمره مالی، امکان انتقال وجه بر بستر شبای بانکی (بدون کارمزد) و دیگر خدمات پرداخت همگی از جمله خدماتی هستند که شرکت ساده‌پرداخت در اختیار مشتریانش قرار می‌دهد. ساده‌پرداخت در سال ۱۳۹۵ توسط سید مسعود حسینی تاسیس شد.

فون‌پی

به کمک اپلیکیشن فون‌پی، شما می‌توانید پرداخت‌های موبایلی خود را به سادگی با استفاده از QR Code اختصاصی آنلاین انجام دهید. این روش بیشتر برای پرداخت‌های خُرد از قبیل پرداخت کرایه تاکسی، خرید از فروشگاه، سوپرمارکت، وب‌سایت‌ها، شارژ موبایل، انتقال اعتبار به سایرین، صفحات اجتماعی و… استفاده می‌شود. ابراهیم سوادی نژاد، وحید صادقی در سال ۱۳۹۵ ایده فون‌پی را عملی کردند.

پولیتو

در سال ۱۳۹۶ علیرضا پورتقی، محمد علی کرمی و احمد وطنی استارتاپ خودشان با نام پولیتو را برای انجام کلیه‌ی پرداخت‌ها (مخصوصا تراکنش‌های خرد) از طریق موبایل با استفاده از NFC یا QR Code راه‌اندازی کردند. پولیتو که یک کیف پول الکترونیکی است، بر روی گوشی‌های هوشمند نصب می‌شود و کاربران می‌توانند بدون استفاده از کارت بانکی و از نرم‌افزارهای موبایل بانک و اینترنت‌بانک، تراکنش‌های خود را بی‌دردسر انجام دهند. 

اول پرداخت

سامانه‌ی بانکی پرداخت‌های بین‌المللی یا همان اول پرداخت در سال ۱۳۹۸ توسط علیرضا جاوید تشکیل شد. از جمله خدمات استارتاپ اول پرداخت می‌توان به نقد درآمد ارزی، افتتاح حساب پی‌پال، خرید از وب‌سایت‌های خارجی، صدور مستر کارت مجازی و تراول، خرید سیم کارت‌های بین المللی و … اشاره کرد.