قانونگذاران چین در حال بازبینی قانون ضد پولشوییاند تا تواناییهای دولت برای نظارت و تحلیل فعالیتهایی فینتکها به خصوص در حوزه رمزارز را افزایش دهند. طبق گزارش روزنامه صبح جنوب چین، قانونگذاران با توجه به پیشرفتهای فناوریهای مالی و صحنه همواره در حال تغییر حوزه فینتک، نیاز به بازبینی قوانین برای بهبود روشهای تشخیص پولشویی را عنوان کردهاند.
بازبینیهای پیش بینی شده در قانون ضد پولوشیی چین بانک مرکزی و رگولاتورهای مالی را ملزم میکند بر اساس راهنمای تعیین شده با یکدیگر همکاری کرده و تهدیدات مربوط پولشویی ناشی از ظهور فناوریهای جدید را مدیریت کنند. همچنین موسسههای مالی در قبال خطرات ناشی از پولشویی مسئول بوده و باید برای جلوگیری از آن اقدامات لازم را انجام دهند.
گسترش تعریف مسیرهای پولشویی توسط دادگاه عالی چین
دادگاه عالی چین (بالاترین دادگاه این کشور) طی حکمی اعلام کرد داراییهای مجازی نیز میتوانند به عنوان روشی برای پولشویی استفاده شوند. طبق این حکم:
«داراییهای مجازی، تراکنشها، روشهای تبادل داراییهای مالی مجازی، انتقال و تبدیل این داراییها میتوانند به عنوان روشی برای پنهان کردن منبع اصلی دارایی و انجام اقدامات مجرمانه استفاده شوند.»
همچنین در این حکم ذکر شده که پولشویی بیش از ۵ میلیون ین (حدود ۴۲ میلیارد تومان) توسط افرادی که سابقه کیفری دارند یا ایجاد ضرر مالی بیش از ۲ و نیم میلیون ین (حدود ۲۱ میلیارد تومان) یک اقدام مجرمانه جدی تلقی شده و افراد دخیل در این اقدامات مجرمانه به شدت مجازات میشوند.
تاثیر قانون ضد پولشویی چین بر بازارهای مالی
قوانین جدید چین صرافیهای رمزارز خارجی را نیز تحت تاثیر قرار داده و باعث شده تا برخی از آنها از جمله Coinbase فعالیت خود در این کشور را متوقف کنند. همچنین قیمت بیتکوین به سبب قوانین سختگیرانه جدید حدود ۳ هزار دلار کاهش پیدا کرد.
چین پیش از این نیز طی ابتکار همکاری بین سازمانی تمرکز بیشتری روی عملیاتهای رمزارزی در داخل کشور گذاشته و با شدت بیشتری روی فعالیتهای صرافیها و فینتکها نظارت کرد. این ابتکار با همکاری بین بانک مرکزی چین، سازمان امنیت سایبری چین و وزارت امنیت ممکن شده و طی آن تلاش شد تا استفاده از رمزارزها برای سرمایهگذاری و انجام خریدهای روزانه با نظارت دقیقتری انجام شود. با توجه به جمعیت و ابعاد بازار چین، این موضوع باعث شد تا بازار رمزارزها ضررهای شدیدی را تجربه کند.
شروع عصر جدید فینتکها
دهه گذشته را میتوان دهه طلایی فینتکها نامید. با توجه به نوظهور بودن فناوریهای مالی و پیشرفتهای فناوری طی دهه گذشته، فینتکها فضای مناسبی برای خلق و توسعه ایدههای جدید داشتند. رشد چشمگیر استارتاپهای فینتکی طی این مدت خود گواه این مدعاست. اما اکنون عصر جدیدی برای فینتکها از راه رسیده است. اهتمام دولتها برای تعیین چارچوبهای دقیق و نظارت بیشتر بر فناوریهای مالی، باعث شده تا فضای فینتکها دگرگون شود. اکنون فینتکهایی از این دوره به سلامت بیرون می آیند که بتوانند سریعتر و بهتر خود را با قوانین در حال تغییر تطبیق داده و با رگولاتوریها همکاری کنند. چین به عنوان یکی از سختگیرترین دولتها در این زمینه، عرصه را بر فینتکها تنگ گرده و با شدت بیشتری روی آنها نظارت میکند. حال باید دید که سایر دولتها چطور در این مسیر قدم میگذارند.